هنگامی که نشانه هایی مانند : کم نور شدن چراغ های جلو و یا روشن شدن چراغی بر روی داشبورد و یا لرزیدن آمپرها و یا آمدن صدایی از زیر کاپوت و یا استشمام بوی بد مشاهده گردد راننده این احتمال را می دهد که شاید اتفاقی برای موتور افتاده است اما این گونه نیست و در واقع به احتمال زیاد این «دینام» است که با مشکل روبه رو شده است .
اگر به مشکلاتی که برای «دینام» به وجود می آید بی توجه باشید احتمال دارد که شما را با مشکلات بزرگی روبه رو سازد .
خرابی «دینام» ممکن است باعث از کار افتادن کامل خودرو شود .
با این که «دینام» دستگاه نسبتاً سادهای است و از چند بخش کوچک تشکیل شده است، ولی نقشی حیاتی ایفا میکند.
داخل «دینام» ، روتور درون یک میدان مغناطیسی میچرخد و جریان برق تولید میکند.
این جریان برق به تجهیزاتی نظیر چراغ های جلو و تجهیزات برقی-هیدرولیکی و برف پاککن منتقل میشود. دینام همچنین باتری را به طور کامل شارژ میکند و نیروی لازم برای روشن کردن خودرو را در اختیار آن میگذارد. از آن جایی که دینام به سیستم های دیگر خودرو متصل است و برای آن ها حیاتی است، هر مشکل مکانیکی که در خودرو پیش بیاید، میتواند بر عملکرد آن تأثیر بگذارد و باعث شود مشکلات دیگر هم خوب تشخیص داده نشوند.
روی صفحه کیلومتر بیشتر خودروهایی که در دهه اخیر ساخته شدهاند، یک چراغ هشدار دهنده وجود دارد که روشن شدن آن نشان دهنده وجود مشکل در دینام است. در بسیاری از خودروها، این چراغ شبیه یک باتری است و عبارت “ALT” یا “GEN” را نشان میدهد که هر دو به معنای دینام است.
بسیاری از افراد وقتی روشن شدن این چراغ را میبینند، فکر میکنند باتری مشکلی پیدا کرده است و رسیدگی به آن را به بعد موکول میکنند ولی دلیل واقعی روشن شدن چراغ این نیست.
این چراغ به کامپیوتری متصل است که میزان ولتاژ خروجی از دینام را بررسی میکند. اگر ولتاژ خروجی از دینام از محدوده تعیین شده بالاتر یا پایینتر برود، چراغ روی داشبورد روشن میشود و هرگاه مقدار ولتاژ به محدود تعیین شده برگردد، چراغ خاموش میشود. وقتی خرابی دینام در مراحل اولیه باشد، چراغ چشمکزن است و چند ثانیه روشن و دوباره خاموش میشود.
گاهی اوقات هم فقط وقتی که لوازم برقی مثل چراغ های جلو فعال میشوند، روشن میشود. گاهی اوقات هم وقتی برفپاککن را روشن میکنید، چراغ روشن میشود.
در این صورت میتوانید برفپاککن را خاموش کنید و به راهتان ادامه بدهید. شاید در نگاه اول، مشکلی جدی به نظر نرسد ولی چراغ هشدار دهنده دارد کارش را درست انجام میدهد. برق خروجی بیشتر دینام ها بین ۱۳ تا ۱۴٫۵ است و طوری طراحی شدهاند که میزان برق خروجی را دائم در همین سطح نگه دارند.
وقتی چراغ های جلو، برفپاککن، رادیو ضبط، گرمکن صندلی و گرمکن شیشه عقب و سایر تجهیزاتی که برق بیشتری مصرف میکنند روشن باشند، دینام مجبور است بیشتر کار کند تا ولتاژ مورد نیاز این دستگاه ها را در اختیارشان بگذارد.
اگر دینام با حداکثر توانش کار نکند یا ولتاژی بیش از حد از آن خواسته شود، ممکن است میزان ولتاژ از محدوده تعیین شده بالاتر یا پایینتر برود و منجر به روشن شدن چراغ بشود.
منبع : دینام