هفته نامه تجارت فردا :
علیرضا بهداد گفت :
در سال ۱۳۸۹ شورای سیاست گذاری وقت تصویب نمود که از اول سال ۹۵ اجازه تولید نمودن اتوموبیل هایی که ۱۰ سال از نخستین تولیدشان می گذرد داده نخواهد شد
وزارت صنایع و معادن این آیین نامه را تصویب کرد و ابلاغ نمود این در حالی بود که یک سال از ابلاغ این آیین نامه نگذشته بود که این وزارت خانه موجودیتش را از دست داد و رویکرد این بخش به با تغییراتی همراه بود .
حال نیمی از سال ۹۵ میگذرد و خودروسازان کماکان به تولید خودروهایی مشغولند که نزدیک به سه دهه از عمر آنها گذشته است. اگر قرار باشد چنین قانونی اعمال شود باید تولید خودروهایی نظیر
پژو ۴۰۵، ال۹۰، پراید،
۲۰۶ و
پرشیا متوقف شود تا این تصمیم شورای سیاستگذاری خودرو که در دولت محمود احمدینژاد به تصویب رسیده اجرایی شود اما آیا چنین مصوبه جذابی را میتوان در شرایط کنونی اعمال کرد؟
شاید اگر دولت قبل پس از آنکه این مصوبه را ابلاغ کرد به تامین زیرساختهای آن میپرداخت و مذاکرات جدیدی را با خودروسازان بزرگ دنیا برای تولید خودروهایی در حد و اندازه قیمتی پراید،
پژو ۴۰۵ و سایر خودروهای مشابه قرار میداد، صنعت خودرو ما امروز قادر بود همانگونه که بدون سر و صدا تولید وانت پیکان را متوقف کرد و خودروهای تجاری جدید جایگزین آن شدند، به تولید خودروهای جدیدتر پرداخته و به تولید خودروهای قدیمی خود پایان دهد.
این زیرساختها نهتنها ایجاد نشد بلکه با توجه به تحریمهایی که صورت گرفت، صنعت خودرو ما عقبگردی جدی داشت و برای تولید همین خودروها با مشکل تامین قطعه مواجه شد. از اینرو با توافق ژنو و پس از آن اجرایی شدن برجام، تحریمهای خودرو برداشته شد تا خودروسازان با شرکای خود به مذاکره بپردازند و بتوانند عقبگرد خود را جبران کرده و تولید خود را به سطح سال ۸۹ برسانند. از اینرو به نظر میرسد اگرچه مصوبه شورای سیاستگذاری خودرو لازمالاجراست اما با توجه به واقعیتهای موجود اقتصادی کشور نمیتوان در مقطع کنونی آن را اجرایی کرد چرا که خودروسازان داخلی چند سال تحریم را از دست دادهاند و نتوانستهاند تا به تجهیز خود بپردازند.
در همین رابطه مدیرعامل انجمن حمایت از حقوق مصرفکنندگان چندی پیش از مردم درخواست کرد که به دلیل ادامه تولید این خودروها بهتر است تا مردم از خرید دو خودرو
پژو ۴۰۵ و پراید خودداری کنند تا خودروسازان دست از تولید این دو خودرو بردارند. به نظر میرسد چنین اظهاراتی بیشتر ریشه در احساسات دارد و همراه با واقعیتهای اقتصادی کشور نیست و به جز آنکه تعجب مصرفکنندگان و کارشناسان بازار را برانگیزد، اعتبار سازمان مذکور را زیر سوال برده و خدشهدار کند، عایدی دیگری نخواهد داشت.
بدیهی است که خودروسازان مایلند تا به عنوان یک بنگاه اقتصادی به تولید خودروهای جدید روی آورند و در بازار آن را به فروش رسانند اما عقبماندگی صنعت خودرو کشور در دولت قبل و از بین رفتن برخی منابع خودروسازان پس از اجرای طرح هدفمندی یارانهها (مثل تخفیف پنجدرصدی به مصرفکنندگان)، سبب شده تا خودروسازان کشور قادر نباشند که به تولید محصولات جدید در حد و اندازه قیمتی دو خودرو
پژو ۴۰۵ و پراید روی آورند از اینرو تولید این دو خودرو تا زمانی که استانداردهای ۵۵ گانه را پاس کرده و در بازار دارای مشتری است ادامه خواهد داشت که از نظر اقتصادی امری منطقی به شمار میآید.
همچنان که سال گذشته در جریان اعطای وام ۲۵میلیونی برای خرید خودرو، مصرفکنندگان خودرو بیشترین استقبال را از دو خودرو
۴۰۵ و پراید به عمل آوردند چرا که منابع مالی آنها اجازه نمیداد تا به سراغ خودرویی با امکانات بالا روند. اصولاً در تولید و اقتصاد، خواهش یا دستور کارساز نخواهد بود و این بازار است که تعیین میکند چه خودرویی در کدام تیراژ به تولید رسیده و با چه قیمتی به دست مصرفکنندگان برسد.
چرا تولید خودروهای ارزان جدید در ایران اقتصادی نیست؟
امیرحسن کاکایی *: تولید خودرو در هر جای دنیا به عواملی نیاز دارد که اگر محقق نشود نمیتوان امیدوار بود محصولی که بیرون میآید از نظر اقتصادی بتواند بازار را پوشش دهد. با توجه به شرایط پسابرجام و انعقاد قراردادهای جدید در صنعت خودرو، حتی اگر بهترین خودروها وارد بازار ایران شوند و محدودیتهای بینالمللی از سر راه اقتصاد کشور برداشته شود، هیچ خودرویی نمیتواند تا پنج سال آینده به تولیدی اقتصادی دست یابد و تیراژ آن به بیش از یکصد هزار دستگاه در سال برسد.
بر اساس آخرین بررسیها تولید یک خودرو در حالی اقتصادی است که بتواند سالانه حداقل ۲۰۰ هزار دستگاه از آن به تولید رسیده و در بازارهای گوناگون عرضه شود، در چنینی شرایطی خودروسازی موفق است که سالانه قادر باشد حداقل یک میلیون دستگاه انواع خودرو را به تولید برساند.
بر این اساس میتوان گفت تولید محصولات جدید در دو شرکت بزرگ خودروساز کشور یا هر کشور دیگری در صورتی اقتصادی است که دارای تیراژ بالا باشد و بتواند از هر مدل آن حداقل ۲۰۰ هزار دستگاه را به تولید برساند. بر این اساس هنوز خودرویی در ایران مانند پراید و پژو
۴۰۵ قادر نیست در بازار نقشآفرینی کند چرا که بازار، این دو خودرو را طلب کرده و دارای تقاضاست، پس تا زمانی که بتواند استانداردهای روز خودرو را پاس کند و در بازار خواهان داشته باشد باید به تولید برسد.